Χάθα Γιόγκα - Hatha yoga


Adho mukha svanasana (κάτω σκύλος)
 Συνήθεις ερωτήσεις για τη χάθα γιόγκα

Τι είναι η χάθα γιόγκα ?
Η αρχή της χαθα γιόγκα βυθίζεται στους αιώνες, στα βάθη της Ινδίας περίπου 5.000 χρόνια πρίν γεννηθούμε εμείς. Είναι ένα κομμάτι της γιόγκα που αποτελείται από πάρα πολλές διαφορετικές όμορφες στάσεις του σώματος και εξυμνεί την ομορφία και τη μαγεία του σώματος μας. Οι στάσεις αυτές-που στη γιόγκα ονομάζονται άσανας- δυναμώνουν το σώμα μας, αναπτύσσουν την ευλιγισία και τονώνουν την κυκλοφία του αίματος, αναζωογονούν τα ζωτικά μας όργανα και ηρεμούν το νου μας που τόσο το έχει αναγκη στις δύσκολες εποχές που περνούμε. Στο τέλος κάθε μαθήματος χαλαρώνουμε για 10 λεπτά, αυτό μας βοηθά να αποκομίσουμε όλα τα οφέλη των προηγούμενων άσανας! 
vrksasana (δέντρο)
Είναι η χάθα γιόγκα για μένα?
Είναι αλήθεια οτι οι περισσότεροι απο μάς σήμερα έχουμε κάποιο μικρό προβληματάκι στο σώμα μας. Κάποιους πόνους στη μέση, στον αυχένα, στα γόνατα, στους καρπούς, κάποια μικρή σχολίωση η κοίλη χαμηλά στη σπονδυλική μας στήλη, δυσλειτουργία στο θυρεοειδή μας κτλ που μας στενοχωρούν και μας περιορίζουν. Τα προβληματα αυτά προκαλούνται στις περισσότερες περιπτώσεις από χρόνια λανθασμένη στάση του σώματος, από άγχος και ανησυχία και από την καθιστική ζωή που μας επιβάλλει το επάγγελμά μας, οπότε κάποιοι μύες μας δουλέυουν υπερβολικά και τραυματίζονται ενώ κάποιοι άλλοι τεμπελιάζουν . Τα καλά νέα όμως είναι ότι η γιόγκα βοηθάει πολύ σε αυτά τα προβλήματα. Η ‘χωρίς πόνο’ φιλοσοφία της χάθα γιόγκα με ασκήσεις απλές που ο καθένας μας μπορεί να εκτελέσει βοηθά οποιονδήποτε είναι αποφασισμένος να απαλλαχτεί από αυτους τους πόνους. Η χάθα γιόγκα δεν είναι μόνον οι απίστευτες στάσεις ισορροπίας που ίσως κάπου έχουμε δει, είναι άλλες τόσες απλές και εύκολες άσανας από τις οποίες όλοι μας μπορούμε να ωφεληθούμε. Το μόνο που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα και μια τακτική πρακτικη!Οπότε ναι, η χάθα γιόγκα είναι για σένα όποια κι αν είναι η ηλικία σου, το βάρος σου ή η φυσική σου κατάσταση!Η γιόγκα είναι ανοιχτή σε όλους! 


Τι χρειάζομαι για να κάνω χάθα γιόγκα?
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια θετική διάθεση,ένα νου ελεύθερο από προκαταλήψεις να δοκιμάσεις κάτι το καινούριο, μια γυμναστική διαφορετική από τα είδη που έχεις συνηθίσει. Πρακτικά το μόνο που θέλεις είναι ένα ειδικό λεπτό στρωματάκι και άνετα ρούχα, στη γιόγκα είμαστε ξυπόλητοι. Και το πιο βασικό, στα μαθήματα κρατάμε πάντα ένα κλίμα ησυχίας!